Spring naar content

Zorgprofessional, bescherm jezelf en je collega’s tegen corona en griep!

Zo geprikt_Beeldmerk_DEF_RGB

Jij en je team werken elke dag keihard om cliënten en patiënten de beste zorg te geven. Vergeet niet om ook goed voor jezelf en je collega’s te zorgen! Om de kans zo groot mogelijk te maken dat iedereen gezond blijft, is het belangrijk om zowel de coronavaccinatie als de griepprik te nemen. Als jij je laat inenten, bescherm je niet alleen jezelf tegen ziekte door corona of griep, maar ook je collega’s. Zo houden we elkaar op de been. En laten we wel wezen: deze inenting is zo geprikt.

Corona & griep!

Er zijn basismaatregelen om te voorkomen dat je corona of griep oploopt. Hygiëne en afstand hebben hierop heel veel invloed, maar de beste stap is het nemen van een vaccinatie. Je kunt het virus namelijk bij je dragen zonder dat je klachten hebt en de mensen om je heen al besmetten. Als je je laat inenten, verklein je de kans om het virus over te dragen aan anderen aanzienlijk. Hoe meer collega’s zich laten inenten, hoe veiliger het voor iedereen is #zogeprikt.

extra risico

Als zorgpersoneel loop je extra risico op het oplopen van het corona- en/of griepvirus. In de zorgsector ben je namelijk veel in (nauw) contact met andere mensen.

besmetten

Als zorgprofessional kun je de infectie doorgeven aan cliënten/patiënten en collega’s. Dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.

hygiëne

Extra bescherming van patiënten en cliënten is van groot belang. Was je handen goed, hoest en nies in de elleboog, houd afstand en blijf thuis bij klachten. Maar veel liever nog: laat je inenten!

Een vaccinatie is van groot belang om de mensen om je heen te beschermen!
#zogeprikt

Waarom naast je griepprik ook de covidvaccinatie ?

Hoewel de klachten van beide virussen in eerste instantie op elkaar lijken, zijn de prikken verschillend en heb je beide nodig. Je covidvaccinatie beschermt je namelijk alleen tegen corona en alleen de griepprik beschermt je tegen griep. Neem dus beide vaccinaties, ook voor de mensen op je heen. Het is geen probleem om beide vaccinaties vlak na elkaar of zelfs tegelijkertijd te nemen!

Virus

Het griepvirus is heel anders dan het covidvirus.

Klachten

Ook al lijken de klachten
op elkaar!

Vaccineren

Het vaccin tegen covid werkt niet tegen griep.

Zo geprikt_Beeldmerk_LOS_DEF_RGB

Twijfel je nog? Zij zijn zo geprikt.

Feiten & Fabels

Een prik, waarom zou ik? Niet alleen het virus zelf, maar ook de feiten en fabels rondom vaccinaties verspreiden zich snel in gangen van ziekenhuizen en zorginstellingen. Tijd om hier doorheen te prikken.
Wat is waar en wat is niet waar?

Ik ben gezond en heb dus geen griepprik nodig.

Niet waar! Iedereen kan corona en/of griep krijgen en kan het virus doorgeven aan kwetsbare patiënten/cliënten en ouderen. Een dag voor de symptomen beginnen ben je al besmettelijk. Corona en griep kun je dus al doorgeven voordat je zelf weet dat het hebt.

Een prik is de beste manier om corona en/of griep te vermijden.

WAAR! Als je ingeënt bent, is de kans dat je corona en/of griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch corona en/of griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is ook de kans op complicaties zoals longontsteking veel kleiner.

Ik kan alsnog ziek worden, ook al heb ik een vaccinatie gehad.

WAAR! Maar als je ingeënt bent, is de kans dat je corona en/of griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch corona en/of griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is ook de kans op complicaties zoals longontsteking veel kleiner.

Een prik is veilig.

WAAR! De veiligheid van een vaccin is uitgebreid onderzocht. Alle vaccins moeten aan strenge eisen voldoen. Veiligheid staat voorop. Elk vaccin dat wordt gegeven wordt uitgebreid getest.

Als je in de zorg werkt, is het extra belangrijk om je te laten inenten.

WAAR! Als je in de zorgsector werkt, ben je veel in (nauw) contact met andere mensen, waardoor je meer kans loopt om met het griep- en/of coronavirus besmet te raken.

De prik heeft een negatieve invloed op mijn weerstand.

Niet waar! Integendeel, je weerstand wordt er juist door versterkt. Na een inenting maakt het lichaam antistoffen tegen het virus. Deze antistoffen beschermen je als je met een virus besmet wordt

Er zijn nog meer feiten en fabels rondom corona en griep. Download ze via de downloadknop.

Q&A

Vragen over de corona- en griepvaccinatie? Hier vind je alle antwoorden! Informatie over de voordelen, de eventuele nadelen en de griepprik in combinatie met de coronavaccinatie. Check hieronder of jouw vraag ertussen staat.

Een vaccinatie is de beste bescherming tegen corona en/of griep en de ernstige gevolgen daarvan. Een vaccinatie heeft verder de volgende voordelen:

  • Een vaccinatie maakt de kans kleiner dat u ziek wordt.
  • Als u na de prik toch corona en/of griep krijgt, bent u er meestal minder ziek van.
  • De kans dat u door corona en/of griep een bijkomende ziekte krijgt zoals een longontsteking of hartklachten, is kleiner.
  • Heeft u een aandoening? Bijvoorbeeld suikerziekte of een hartziekte? Dan kan deze aandoening erger worden door corona en/of griep. Een vaccinatie maakt de kans daarop kleiner.
  • Een vaccinatie maakt de kans om te overlijden door (de gevolgen van) corona en/of griep kleiner.
  • De coronavaccinatie en de griepprik zijn beide een veilig vaccin.
  • Als u na de vaccinatie toch ziek wordt, bent u minder besmettelijk, daardoor beschermt u ook anderen in uw omgeving.
footer_bullets