Zorgprofessional, bescherm jezelf en je collega’s tegen corona en griep!
Jij en je team werken elke dag keihard om cliënten en patiënten de beste zorg te geven. Vergeet niet om ook goed voor jezelf en je collega’s te zorgen! Om de kans zo groot mogelijk te maken dat iedereen gezond blijft, is het belangrijk om zowel de coronavaccinatie als de griepprik te nemen. Als jij je laat inenten, bescherm je niet alleen jezelf tegen ziekte door corona of griep, maar ook je collega’s. Zo houden we elkaar op de been. En laten we wel wezen: deze inenting is zo geprikt.
Corona & griep!
Er zijn basismaatregelen om te voorkomen dat je corona of griep oploopt. Hygiëne en afstand hebben hierop heel veel invloed, maar de beste stap is het nemen van een vaccinatie. Je kunt het virus namelijk bij je dragen zonder dat je klachten hebt en de mensen om je heen al besmetten. Als je je laat inenten, verklein je de kans om het virus over te dragen aan anderen aanzienlijk. Hoe meer collega’s zich laten inenten, hoe veiliger het voor iedereen is #zogeprikt.
Als zorgpersoneel loop je extra risico op het oplopen van het corona- en/of griepvirus. In de zorgsector ben je namelijk veel in (nauw) contact met andere mensen.
Als zorgprofessional kun je de infectie doorgeven aan cliënten/patiënten en collega’s. Dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen.
Extra bescherming van patiënten en cliënten is van groot belang. Was je handen goed, hoest en nies in de elleboog, houd afstand en blijf thuis bij klachten. Maar veel liever nog: laat je inenten!
Een vaccinatie is van groot belang om de mensen om je heen te beschermen!
#zogeprikt
Waarom naast je griepprik ook de covidvaccinatie ?
Hoewel de klachten van beide virussen in eerste instantie op elkaar lijken, zijn de prikken verschillend en heb je beide nodig. Je covidvaccinatie beschermt je namelijk alleen tegen corona en alleen de griepprik beschermt je tegen griep. Neem dus beide vaccinaties, ook voor de mensen op je heen. Het is geen probleem om beide vaccinaties vlak na elkaar of zelfs tegelijkertijd te nemen!
Virus
Het griepvirus is heel anders dan het covidvirus.
Klachten
Ook al lijken de klachten
op elkaar!
Vaccineren
Het vaccin tegen covid werkt niet tegen griep.
Twijfel je nog? Zij zijn zo geprikt.
Feiten & Fabels
Een prik, waarom zou ik? Niet alleen het virus zelf, maar ook de feiten en fabels rondom vaccinaties verspreiden zich snel in gangen van ziekenhuizen en zorginstellingen. Tijd om hier doorheen te prikken.
Wat is waar en wat is niet waar?
Ik ben gezond en heb dus geen griepprik nodig.
Niet waar! Iedereen kan corona en/of griep krijgen en kan het virus doorgeven aan kwetsbare patiënten/cliënten en ouderen. Een dag voor de symptomen beginnen ben je al besmettelijk. Corona en griep kun je dus al doorgeven voordat je zelf weet dat het hebt.
Een prik is de beste manier om corona en/of griep te vermijden.
WAAR! Als je ingeënt bent, is de kans dat je corona en/of griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch corona en/of griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is ook de kans op complicaties zoals longontsteking veel kleiner.
Ik kan alsnog ziek worden, ook al heb ik een vaccinatie gehad.
WAAR! Maar als je ingeënt bent, is de kans dat je corona en/of griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch corona en/of griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is ook de kans op complicaties zoals longontsteking veel kleiner.
Een prik is veilig.
WAAR! De veiligheid van een vaccin is uitgebreid onderzocht. Alle vaccins moeten aan strenge eisen voldoen. Veiligheid staat voorop. Elk vaccin dat wordt gegeven wordt uitgebreid getest.
Als je in de zorg werkt, is het extra belangrijk om je te laten inenten.
WAAR! Als je in de zorgsector werkt, ben je veel in (nauw) contact met andere mensen, waardoor je meer kans loopt om met het griep- en/of coronavirus besmet te raken.
De prik heeft een negatieve invloed op mijn weerstand.
Niet waar! Integendeel, je weerstand wordt er juist door versterkt. Na een inenting maakt het lichaam antistoffen tegen het virus. Deze antistoffen beschermen je als je met een virus besmet wordt
Er zijn nog meer feiten en fabels rondom corona en griep. Download ze via de downloadknop.
Q&A
Vragen over de corona- en griepvaccinatie? Hier vind je alle antwoorden! Informatie over de voordelen, de eventuele nadelen en de griepprik in combinatie met de coronavaccinatie. Check hieronder of jouw vraag ertussen staat.
Een vaccinatie is de beste bescherming tegen corona en/of griep en de ernstige gevolgen daarvan. Een vaccinatie heeft verder de volgende voordelen:
- Een vaccinatie maakt de kans kleiner dat u ziek wordt.
- Als u na de prik toch corona en/of griep krijgt, bent u er meestal minder ziek van.
- De kans dat u door corona en/of griep een bijkomende ziekte krijgt zoals een longontsteking of hartklachten, is kleiner.
- Heeft u een aandoening? Bijvoorbeeld suikerziekte of een hartziekte? Dan kan deze aandoening erger worden door corona en/of griep. Een vaccinatie maakt de kans daarop kleiner.
- Een vaccinatie maakt de kans om te overlijden door (de gevolgen van) corona en/of griep kleiner.
- De coronavaccinatie en de griepprik zijn beide een veilig vaccin.
- Als u na de vaccinatie toch ziek wordt, bent u minder besmettelijk, daardoor beschermt u ook anderen in uw omgeving.
Nee, dat is niet nodig. U mag beide vaccinaties tegelijkertijd of kort op elkaar halen.
Nee. Het kan geen kwaad om deze vaccinaties in korte tijd te krijgen. Ons afweersysteem kan op meerdere vaccins tegelijk reageren. Ook baby’s krijgen in korte tijd meerdere vaccinaties tegen verschillende ziektes om hen goed te beschermen.
Het is mogelijk dat mensen griep en COVID-19 tegelijk krijgen. Het zijn twee verschillende infectieziekten die worden veroorzaakt door verschillende virussen. Het is onbekend hoe groot de kans is dat ze gelijktijdig bij iemand aanwezig zijn.
De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus helpen ook tegen de verspreiding van griep.
Nee. De griepprik beschermt niet tegen coronavirussen. De griepprik beschermt tegen griep. Griep ontstaat door griepvirussen (influenzavirussen). COVID-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus (SARSsevere acute respiratory syndrome-CoVcoronavirus-2).
Het is verstandig om ook de griepprik te halen. De coronavaccinatie beschermt u niet tegen het griepvirus, maar alleen tegen het coronavirus. Het coronavirus en het griepvirus zijn verschillende virussen. De griepprik verkleint de kans dat u griep krijgt en daardoor ernstig ziek wordt. En helpt u dus om zo gezond mogelijk te blijven.
De griepprik is een veilig vaccin. Het geeft weinig bijwerkingen. De plaats van de prik op uw arm kan pijnlijk, rood of dik worden. Dit gaat binnen enkele dagen vanzelf over. Soms voelen mensen zich de dag na de griepprik niet lekker. Ze hebben soms hoofdpijn of weinig energie.
Dit is dan geen griep. Het is een normale reactie van het lichaam op de prik. Van de griepprik zelf kunt u géén griep krijgen. In de griepprik zit geen levend virus.
In sommige gevallen kunt u (milde) bijwerkingen krijgen van de griepprik. Dit is een nadeel. Verder zijn er geen nadelen. De griepprik biedt geen complete bescherming tegen griep. Soms krijgt iemand die de griepprik heeft gehad toch griep. De griepklachten zijn dan vaak minder erg.
Nee, van de griepprik kunt u geen griep krijgen. In de griepprik zitten dode stukjes griepvirussen die onschadelijk zijn. Griep kun je alleen krijgen van een levend griepvirus. Dat zit dus niet in de griepprik.
Ja, dat kan. De griepprik beschermt niet 100%. De kans dat u griep krijgt wordt kleiner. En als u toch griep krijgt, zorgt de griepprik er meestal voor dat u minder ernstig ziek wordt. De griepverschijnselen zijn vaak minder erg en de kans op complicaties zoals een longontsteking is kleiner.
Dat u eerder geen last heeft gehad van een griepbesmetting zegt niets over uw kans om griep te krijgen. Wanneer u bij een van de doelgroepen voor de griepprik hoort, heeft u meer kans om (ernstig) ziek te worden door griep. Ongeveer 40% van de mensen merkt niet dat ze griep hebben omdat ze geen klachten ontwikkelen. Deze groep kan wel kwetsbare mensen besmetten.
Natuurlijk kan uw persoonlijke conditie een rol spelen. Gezond leven en regelmatig sporten en/of bewegen houdt u gezonder maar zorgt er niet voor dat u geen griep kunt krijgen.
Hoe goed de griepprik werkt, kan per jaar en per persoon verschillen. Dit hangt onder andere af van hoe goed de griepprik past bij de griepvirussen die in de winter rondgaan. Ook speelt de weerstand van de persoon die de griepprik krijgt een rol. Over het algemeen geldt hoe beter het afweersysteem werkt, hoe beter de griepprik in het algemeen werkt.
De kans op griep na een griepprik is gemiddeld 40% kleiner. Een werkzaamheid van 40% betekent dat de griepprik er bij 40 van de 100 mensen voor zorgt dat zij na de vaccinatie geen griep krijgen. De griepprik is bij jongere mensen effectiever. Maar de gevolgen voor ouderen zijn groter. Daarom is het van belang dat er breed gevaccineerd wordt.
De griepprik tijdens de zwangerschap is veilig. Vaccinatie tegen griep leidt niet tot meer zwangerschapscomplicaties of andere negatieve gevolgen voor de zwangere vrouw of het kind.
Eventuele bijwerkingen van de griepprik zijn bijna altijd mild en tijdelijk. De meest voorkomende bijwerking is een lokale reactie op de prikplek. Dit kan een pijnlijk gevoel zijn op de plek waar u bent gevaccineerd. Daarna zijn de meeste voorkomende reacties spierpijn en een algeheel malaisegevoel. Deze reacties gaan bijna altijd binnen twee dagen over.
Zwangere vrouwen verdragen de griepprik even goed als niet-zwangere vrouwen.
Het advies is om de griepprik te halen vanaf de 22e week van de zwangerschap. Dit najaar kunnen zwangere vrouwen die tussen 1 oktober en 1 december 22 of meer weken zwanger zijn, zelf de huisarts bellen en een afspraak maken om de griepprik te halen.
Eerder vaccineren dan 22 weken zwangerschap kan en is veilig. Maar het is minder effectief in het voorkomen van infecties bij pasgeboren baby’s. Zwangere vrouwen die later in de zwangerschap gevaccineerd worden brengen namelijk meer antistoffen over op de foetus dan vrouwen die eerder in de zwangerschap gevaccineerd worden. Hoe meer antistoffen er naar de foetus gaan, hoe beter de pasgeborene beschermd is tegen de griep. Daarnaast heeft vaccinatie eerder in de zwangerschap zoals in het eerste trimester voor de pasgeborene minder nut omdat bij geboorte het griepseizoen dan waarschijnlijk al is afgelopen.
Door de coronamaatregelen hadden mensen minder direct contact met andere mensen. Na het stoppen van veel coronamaatregelen begon in maart 2022 de jaarlijkse griepepidemie. De griepprik is de beste bescherming tegen griep. In de eerste twee coronajaren zijn er heel weinig mensen ziek geworden door griep. Mensen hebben daardoor ook weinig of geen weerstand opgebouwd tegen griep. Maar griepvirussen zijn niet verdwenen.